A Trend Micro kiber-biztonságtechnikai előrejelzései 2014-re és utána

Középpontban a mobil fenyegetések, a célzott támadások és az IoE sebezhetőségei

Tags: kiber-biztonságtechnikai előrejelzései

A Trend Micro ma kibocsátotta éves biztonságtechnikai előrejelzését: „Elmosódó határok: A Trend Micro kiber-biztonságtechnikai előrejelzései 2014-re és utána”. A jelentés szerint a jövő év minden hónapjára jut majd egy jelentős adatszivárgás, és nő a mobil banki ügyintézést érő és célzott támadások száma. Kiemeli a létfontosságú infrastruktúrát fenyegető veszélyeket, valamint az IoE (Internet of Everything, mindennet) és a Deep Web (mélynet) rendszert érintő kihívásokat. A jelentés párhuzamosan mutatja be a Trend Micro hosszú távú előrejelzéseiről nemrég közzétett, „2020: A sorozat” című, a jövőbeli technokrata társadalmat felvázoló, kilencrészes online anyagot, és a különféle fenyegetéseket.

„A fenyegetések kidolgozottsága gyorsan fejlődik, ami az egyéneket, a vállalkozásokat és az intézményeket egyaránt érinti” – mondta Raimund Genes, a Trend Micro műszaki igazgatója. „A mobil banki ügyintézés sebezhetőségei, a célzott támadások, a személyes adatok biztonságát érintő növekvő aggályok és a várható havi egy adatszivárgás miatt 2014 gyümölcsöző év lesz a kiberbűnözőknek. Emellett fejlődést mutat az IoE is, ami az évtized vége felé a műszaki haladás kimagasló mértékű előretörését okozza majd.”

A főbb 2014-es jóslatok közé tartozik:
 A rosszindulatú és nagy kockázatú Android-alkalmazások száma eléri a 3 milliót;
 A mobil eszközös banki ügyintézésben a közbenső személyen keresztüli támadások elterjedése miatt a kétlépéses hitelesítés elavul;
 A kiberbűnözők egyre több olyan, célzott jellegű támadást indítanak majd, amilyen a nyíltforrás-kutatás és a nagymértékben testreszabott célzott adathalászat;
 A mobil eszközök egyre gyakrabban válnak majd speciális fenyegetések, például kattintáseltérítés és watering hole attack, azaz lesből vadászat frekventált helyen célpontjává;
 Egyes népszerű szoftverek, például a Java 6 és a Windows XP támogatásának megszüntetése több millió PC-t tesz majd ki támadásoknak;
 Az állami támogatással végzett megfigyelések miatt sérült közbizalom miatt különféle módokon próbálják majd megőrizni a személyes adatok titkosságát;
 A mélynet továbbra is megakadályozza, hogy a bűnüldözők fellépjenek a kiberbűnözés terjedése ellen.

A jelentés kitér továbbá a mindennet (IoE) térnyerésére, amely gyökeres változást ígér a személyes számítástechnikában. A testen viselhető, például karórába, szemüvegbe helyezett műszaki megoldások kínálta bővített valóság a személyazonosság-eltulajdonítással nagyon is valóságos esélyt teremt a kiberbűnözés további burjánzására.

Ennek eshetőségét eleveníti meg az Trend Micro „2020: A sorozat” című anyaga, amelynek alapja a Project 2020, az ICSPA szövetséggel közösen kidolgozott elemzés. Ez az egyedi videosorozat technikára épülő jövőt mutat be, és célja arra ösztönözni az érdekelteket, hogy azonnal tegyenek lépéseket a fenyegetések elhárítására.

Az „Elmosódó határok: A Trend Micro kiber-biztonságtechnikai előrejelzése 2014-től” című PDF innen letölthető:

Tekintse meg teljes hosszában a „2020: A sorozat” című videoanyagunkat a technológia jövőjéről: 2020.trendmicro.com

Támogató anyagok:
TrendLabs Security Intelligence blogbejegyzés:

Simply Security blog:

About Trend Micro
Trend Micro Incorporated (TYO: 4704;TSE: 4704), a global cloud security leader, creates a world safe for exchanging digital information with its Internet content security and threat management solutions for businesses and consumers. A pioneer in server security with over 20 years' experience, we deliver top-ranked client, server and cloud-based security that fits our customers' and partners' needs, stops new threats faster, and protects data in physical, virtualized and cloud environments. Powered by the industry-leading Trend Micro™ Smart Protection Network™ cloud computing security infrastructure, our products and services stop threats where they emerge – from the Internet. They are supported by 1,000+ threat intelligence experts around the globe.
Additional information about Trend Micro Incorporated and the products and services are available at Trend Micro Eastern Europe. Or follow our news on Twitter at @TrendMicroUK.